Odlingsplan för plantering i upphöjd planteringslåda

En upphöjd planteringslåda är toppen och om du använder den smart kan du få en riklig skörd. Här ger vi er några tips på vad du bör tänka på när du planterar. Tips: om ni inte har någon upphöjd planteringslåda än, får ni i projektet ”Bygga en upphöjd planteringslåda” reda på hur man bygger den och vad ni måste tänka på vid fyllningen.

Exempel: Odlingsplanför plantering på våren

Datum för sådd och plantering på våren

Respektive datum för sådd och plantering är rekommendationer. Datumen kan givetvis skjutas upp beroende på väder och sorter. Titta igenom informationen på fröpåsarna eller etiketterna när ni köper unga växter. Om ni inte har mycket plats för odling är det bättre att köpa ungplantor i fackhandeln, till exempel kålrabbi, fänkål eller purjolök. Se till att de unga små plantorna är starka och friska.

GrönsakssorterTidpunkt för såddTidpunkt för plantering
MorötterFrån och med mars 
LökFrån och med marsSättlök från och med maj
RädisorFrån och med mars 
PlocksallatFrån och med mars 
KålrabbiFörså inomhus från och med februariUngplantor från och med april
PalsternackorFrån och med mars 
MajrovorFrån och med mars 
SandsenapFrån och med april 
RödbetaFrån och med april 
ÄrtorFrån och med april 

 

Exempel: Odlingsplan för plantering på sommaren

Datum för sådd och plantering på sommaren

Respektive datum för sådd och plantering är även här rekommendationer. Datumen kan givetvis skjutas upp beroende på väder och sorter. Läs alltid igenom informationen på fröpåsarna eller etiketterna när ni köper unga växter. Om ni inte har mycket plats, eller inte tillräcklig tid för odling, är det bättre att köpa plantor i fackhandeln, till exempel tomater, paprika, fänkål, purjolök. Se till att plantorna är starka, oskadade och friska.

GrönsakssorterTidpunkt för såddTidpunkt för plantering
KrasseI krukor från och med mars, i rabatten från och med mitten på aprilFrån och med början på maj
HuvudsallatFrån och med mitten på juli 
Tomater Från och med mitten på maj
BönorFrån och med mitten på maj 
Paprika Från och med mitten på maj
Fänkål Juli

 

Så och plantera korrekt

När fröer och växter har köpts in är det bara att sätta i gång att så! Om ni följer våra exempel behöver ni bara dela in er upphöjda planteringslåda. Här har vi valt tvärgående rader, så att fler olika grönsakssorter får plats i den upphöjda planteringslådan. Naturligtvis kan ni också välja längsgående rader om ni vill skörda mer av en viss grönsakssort. För att dra raderna kan ni antingen använda er utav ett finger eller en pinne. För att göra planteringshål kan man använda en speciell växtpinne eller en liten planteringsspade. Om ni vill ha raka rader, använd ett planteringssnöre eller en pinne som mall när ni drar en rad.

Placera fröna så djupt i jorden som anvisningen på fröpåsen anger. Om ni inte vill förlita er på ert ögonmått går det bra att mäta med en linjal eller en tumstock. Lägg fröna ur handen eller direkt från påsen i jorden med lämpliga avstånd. Pressar fröna en aning, till exempel med en liten bräda. Täck sedan över dem med den mängd jord som anges på påsen. Tryck därefter fast dem ännu en gång. När allt är sått, måste fröna vattnas ordentligt. Sätt alltid på munstycket på vattenkannan så att vattnet träffar marken så mjukt som möjligt. Det är inte meningen att fröna ska flyta i väg, men samtidigt väldigt viktigt att fröna inte torkar ut de närmaste veckorna. Så håll dem alltid fuktiga!

Kan man helt enkelt låta det växa?

Vissa grönsakssorter som sås direkt har så fina frön att de inte kan planteras individuellt utan måste ”rättas till” efter grodden, det vill säga växtraderna måste tunnas ut. På så sätt kan de enskilda växterna utvecklas bättre. Detta gäller i synnerhet för rotfrukter som morötter, palsternacka eller rödbetor.


Grönsakssådd i fröband är mycket lätt att använda. Här limmas fröna i en remsa av pappersfibrer på rätt avstånd från varandra. Denna remsa löses senare upp i jorden.

Och så här fungerar det med ungplantor

Om ni vill plantera unga växter, gräv ett planteringshål och placera försiktigt växten i hålet. Tryck sedan jorden tillbaka på sin plats ordentligt. Vissa växter tycker inte om att ha jord upp till bladen, till eempel sallad eller kålrabbi. För det mesta finns det en ritning på etiketten som visar hur man ska plantera. Vid plantering, se etikettens information om respektive växt- och radavstånd.

De unga plantorna bör helst vattnas utan munstycke på vattenkannan, vattenstrålen kan då lättare nå rötterna. Vattna alltid även de större grönsaksväxterna endast i rotområdet så att bladen förblir torra. Detta förebygger svampsjukdomar. 

Och nu - låt det växa!

Produkttips för er