Balkong med frukt och grönsaker

Snaska är tillåtet – på minsta möjliga utrymme!

Var modig – plantera helt enkelt en salladsväxt i din balkonglåda. Eller persilja i en hängkruka, eller extra skarpa chili i krukor. Det är helt enkelt skoj att skörda goda saker på balkongen eller terrassen. Och det är hur enkelt som helst!

Så här lyckas du

Det är verkligen lätt, att skörda frukt på balkongen. Tänk framför allt på tre viktiga saker:

  • Många växter är känsliga mot frost och får inte sättas ut i det fria för tidigt.
  • Använd alltid kärl med hål, så att överflödigt vatten kan rinna ut.
  • Unna dina växter ny jord varje år. Se till att särskilt dina grönsaker erhåller högvärdig jord utan torv.

Plantering i kruka

Täck över hålen i bottnen med lerskärvor, så att vattnet inte får jorden att rinna bort. Därefter fyller du på jord och placerar växterna i kärlet. Mellanrummen fylls igen med jord, tryck fast lätt och vattna ordentligt – färdigt!

Vilka örter passar ihop?

Vissa örter älskar när det är soligt och, torrt, andra trivs bättre med lite skugga och fukt. Därför bör man skilja soldyrkarna och växter som trivs i skuggan åt. Du kan odla timjan, oregano, isop, rosmarin, lavendel och salvia tillsammans – de tre sista blir dock ganska stora. Alla tycker om när det är soligt och torrt. Gräslök, persilja, körvel, mint och citronmeliss tycker däremot om fukt och klarar sig bra på en balkong mot öster eller norr.

Rätt skötsel

Förutom regelbunden bevattning behöver dina växter näring. Du bör framför allt gödsla växter med många eller stora frukter, som tomater eller paprika. Idealiska för detta är Effekt Trädgårdsgödning och Effekt Tomat & Bärgödning. Båda gödninsmedlen innehåller mikroorganismer och består av råvaror från naturen. De innehåller dessutom många spårämnen och framför allt mycket kalium, som är viktig för mognad och arom. Även örter behöver näringsämnen, med dessa kan de utveckla sin fulla arom – framför allt, om de länge står på samma plats. Gödsla i början av april med den organiska gödningen Effekt Trädgårdsgödning. En andra omgång kan utföras i juni.

Tips

Nästan allt är möjligt

Nästan alla trädgårdsväxter trivs även i krukor – det är naturligtvis utrymmet som är avgörande. Lämpliga för balkong och terrass är: