Flygande insekter

1

Oönskade gäster på kafferepet

1

Naturligt mot flygande insekter
Under den varma årstiden drar flugor och getingar in i bostäder, på terrasser och balkonger. De kryper över livsmedel och simmar runt i saftglasen.

Effektivt mot flugor

Flugor kan vara riktiga plågoandar. På sommaren surrar de med förkärlek runt i bostaden och tar för sig av allt som går att äta. Tack vare förkärleken för avfall, exkrementer och dynga kan de överföra sjukdomar. Några enkla åtgärder kan vara bra att ta till för att få bukt med flugorna:

 • Sätt upp insektsnät i fönster och terrassdörrar.
 • Förvara livsmedel väl förslutna.
 • Låt inga sophinkar stå öppna.

Om du ändå får in flugor i bostaden kan du använda Flug Effekt Spray*, en produkt med ett naturligt verksamt ämne och direktverkan.

Så lever flugor

1

Flugor förekommer var för sig eller i grupp, överallt där det finns människor och djur. Dessa dagaktiva insekter uppträder till övervägande del under den varma årstiden, från maj till september. De tillbringar vintern i skyddade utrymmen. Om klimatförhållandena är gynnsamma förökar sig flugorna kraftigt. Exempelvis kan husflugan ge upphov till 15 generationer om året. Till skillnad från många andra insekter orienterar sig flugor med hjälp av sina ögon, som kan se runtom i 360 grader. Vuxna flugor äter endast flytande näring via sitt sugrör. Fasta näringsämnen görs först flytande med saliv och intas sedan. Flugor söker sin näring genom att så att säga flyga runt planlöst i sin omgivning. De livnär sig på olika organiska substanser, eller jagar andra insekter. Flugor sätter sig gärna på dynga och spillning, frukt och grönsaker, kött, matreser och avfall av varjehanda slag. Där lägger de också sina ägg.

1

Flug Effekt® Spray*

 • Innehållsämne: 4g/kg pyretrin utvunnet från krysantemumblomman (extrakt från chrysanthemum cinerariaefolium).
 • Användningsfärdig spray för bekämpning av flugar och andra flygande insekter.
 • Direktverkande
 • Finns i förpackningsstorlekar om 200 ml, 500 ml och 750 ml.

En naturlig lösning

1

Man bör bekämpa getingar bara om de har byggt bo invid eller i huset, och kan utgöra en omedelbar fara för människan. För bekämpning av getingbon vid eller i huset rekommenderar vi Geting Effekt Skum*. Den nya skumformulan hjälper till att bekämpa getingboet på ett säkert och effektivt sätt. Skummet hindrar getingarna från att flyga ut ur boet och angripa användaren.

Förebyggande åtgärder

 • Slå inte efter getingar - då känner de sig hotade.
 • Täck över söta livsmedel och drycker.
 • Sätt upp insektsnät för fönster och terrassdörrar.
 • Skörda frukten i tid och plocka upp fallfrukt.
 • Bekämpa bladlöss – deras söta utsöndringar drar åt sig getingar

Sommartid är väl getingen en av de mest fruktade gästerna inomhus, på balkonger och terrasser. Men getingar stinger dock endast när de känner sig hotade.

Så lever getingar

Getingarna räknas till de samhällsbyggande insekterna och förekommer från juni till september på våra breddgrader. Getingsamhället är organiserat efter arbetsuppgifter, och arbetsbina är sysselsatta med bobygge, utfordring av larverna, matning av drottningen eller med insamling av näring. Getingar lever till största delen av nektar, pollen, växtsafter och insekter. Bona består av en pappersliknande massa, och bomaterialet är murket, torrt trä som tuggas till små kulor av getingarna. Bona är olika stora, beroende på samhällets storlek. På hösten dör den gamla drottningen och samhället löses upp. Det är bara den befruktade unga drottningen som söker upp ett skyddat gömställe för att övervintra. Nästa vår grundar hon ett nytt samhälle genom att börja bygga ett bo. Gamla bon återanvänds aldrig.

1

Geting Effekt® Skum*

 • Innehållsämne: 2,1 g/kg pyretrin utvunnet från krysantemumblomman (extrakt från chrysanthemum cinerariaefolium).
 • Ny teknik som ger en skumformula, vilken på ett säkert sätt bekämpar getingar och dess bo.
 • Idealisk för bekämpning av ohyra i svåråtkomliga utrymmen.
 • Skummet som bildas vid användning är stabilt i flera timmar. Efter det att skummet sjunkit samman kvarstår ett skikt av det aktiva ämnet som fortsätter att vara aktivt under en längre tid.

 

*Biocider skall användas på ett säkert sätt. Läs alltid etiketten och produktionsinformationen före användning.