Frågor & Svar

alla svar Visa / Dölj

 • Kan jag odla tomater på min balkong?

  Det går mycket bra. Använd för normala tomatsorter en kruka med ca 10 liters kapacitet. Använd gärna en jord som är anpassad för tomater. Gödsla med Effekt Tomatgödning eller den flytande Effekt Tomatgödsel.

 • Hur ofta ska jag gödsla mina frukt- och grönsaksplantor?

  De organiska gödningsprodukterna från Neudorff innehåller tillräckligt med näringsämnen för flera veckor. Mestadels räcker det alltså med en gödning på våren vid växtperiodens början. Vid fleråriga plantor och plantor som behöver mycket näring, bör man göda igen på sommaren för att främja fruktbildningen.

 • På mitt gamla äppelträd växer det lav och mossa på stammen och grenarna. Vad kan jag göra åt det?

  Gläd dig! När det växer lavar i trädgården är det ett tecken på särskilt ren luft! Lavarna livnär sig från luft och skadar överhuvudtaget inte trädet. Mossan skadar inte heller, men är ett tecken på mycket fuktighet och därigenom en för tät trädkrona. Här finns risk för svampangrepp! Upprepade beskärningsåtgärder ger ljus och luft i trädkronan och mossan kommer försvinna.

 • Kan jag övervintra kryddor utomhus?

  Ja, vissa fleråriga arter som gräslök, timjan, salvia eller citronmeliss klarar det. Packa in krukan och växten med löv eller väv. Viktigt: vattna frostfria dagar.

 • Kan jag odla tomater på balkongen?

  Det brukar gå alldeles utmärkt. Använd antingen små tomater just för balkongodling, eller vanliga sorter. Plantorna behöver då vardera ett kärl med 10 l volym.

 • Kan jag ge gödning till mina unga grönsaksplantor? Finns det inte risk för att plantan blir bränd?

  Med Neudorff gödningsprodukter kan du förse plantan med näring direkt vid plantering. Blanda gödningen i jorden vid plantan, vid plantering. Ingen risk för att plantan bränns när du använder organisk gödning.

 • Mina första tomater är alltid svarta undertill. Är det ett mögelangrepp? Vad kan jag göra?

  Detta problem är ingen svampsjukdom utan en bristsjukdom. Orsaken är en kalciumbrist i tomaten. För att förebygga detta problem är det viktigt att vattna plantan regelbundet, inte ge för mycket gödning i början samt avvakta lite med beskärning av tjuvskott. 

 • Bladspetsarna på min tomatplanta är mörkgröna och ihoprullade. Är det svamp- eller insektsangrepp?

  Inget av det ovanstående. Det handlar om ett näringsöverskott. Antingen får tomaterna får mycket gödning (även kompostjord ger näring) eller så har mycket näring frigjorts pga värme och fuktighet.
  Även för kraftig beskärning av tjuvskott kan vara orsaken.