Frågor & Svar

alla svar Visa / Dölj

 • Jag har ställt ut Myr Effekt* dosa, men myrorna dricker inte av lockbetet. Varför?

  Vid vissa tidpunkter, främst i början på sommaren, förbereder myrorna sig inför parningssäsongen. Då matas inte myrlarverna med kolhydratrik föda (som i Myr Effekt* dosa) utan med proteinrik föda (döda insekter). När de sista bevingade myrorna har lämnat boet för att svärma, börjar myrorna normalt sett åter dricka av Myr Effekt* dosa.

 • Hur kan man bekämpa svärmar av bevingade myror vid fönster och andra ingångar?

  Vid svärmning vill de bevingade myrorna ut utomhus för att bilda nya samhällen. Börja med att öppna fönster och dörrar för att släppa ut dem. Om inte det fungerar kan man använda Myr Effekt* spray även inomhus för att bekämpa myrorna. Kolhydrathaltiga lockmedel som tex Myr Effekt* dosa är inte effektiv på svärmande myror.

 • Hjälp, jag har en myrinvasion på mina fruktträd! Vad kan jag göra mot detta?

  Den enklaste metoden är att fästa en Limring Effekt på trädens stamm och runt eventuella stöttor. På det viset kan myrorna inte längre komma upp i bladverket och mjölka bladlössen. Mot lössen hjälper Skadekryps Effekt+.

 • Det finns många myror på mina pioner även om inga bladlöss syns. Skadar de min planta?

  Nej, här i Sverige utgör myror inget direkt hot mot pioner. På pion-knopparna sitter en körtel som utsöndrar söt cellsaft. Denna näringskälla lockar till sig myror. Så fort knopparna slår ut i blom upphör denna sockerkälla och myrorna försvinner.

 • Hur kan jag på ett effektivt sätt bekämpa myror på min terrass? Jag vill inte använda något giftigt eftersom jag har husdjur.

  Vi rekommenderar Myr Effekt* dosa. Myrorna tar med sig lockbetet ner i myrsamhället där de matar hela myrkolonin. På detta sätt utplånas hela myrsamhället. Era husdjur kommer inte i kontakt med lockbetet.

 • I helgen upptäckte jag ett myrstråk som gick tvärs över köksgolvet. Myrorna gick till ett skåp där jag förvarar sirap. Jag ställde en dosa Myr Effekt* vid stråket men myrorna ignorerar den totalt. Vad har jag gjort för fel?

  Ibland måste man övertyga myrorna och locka dem mot betet. Placera Myr Effekt* helst direkt på myrstråket och avlägsna alla sockerhaltiga livsmedel ur myrornas omgivning. När myrorna väl har börjat äta ur fällan, kommer de tillbaka dit hela tiden. De bär med sig betet till stacken eller boet och ger det till avkomman. På det sättet får man bukt med hela myrsamhället.

 • Det är fullt med myror på mina pionknoppar, fast jag inte kan se till några bladlöss. Kan myrorna ställa till med skador?

  Generellt sett skadas inte växterna av myror. Pionernas knoppar har fina hår som utsöndrar en söt saft och lockar till sig myrorna, som äter av den. När alla knoppar har slagit ut och sockerkällan har tagit slut, försvinner myrorna igen.