Frågor & Svar

alla svar Visa / Dölj

 • Vad för gräs ska jag så i skuggiga områden?

  I områden med mycket skugga bör du avstå från gräs. Där kommer det alltid vara problem med mossa och ogräs. Plantera då hellre växter som trivs på skuggiga platser tex städsegröna växter, Waldsteiniensläktet etc.

 • Kan jag använda Finalsan® Ogräs Effekt+ i gräsmattan?

  Nej, Finalsan® Ogräs Effekt+ är verksam på alla gröna plantor, alltså även på gräset.

 • Jag har mycket svamp i min gräsmatta. Vad kan jag göra?

  Det finns tyvärr inget godkänt bekämpningsmedel mot svamp i gräsmatta. Dock tar gräset ingen skada av svampen. Klipp gärna ner svampen med hjälp av gräsklipparen, då undviker du sporbildning och förhindrar spridning.

 • Efter vintern ser min gräsmatta ofta fläckig och blek ut. Ofta finns också en beläggning på gräset. Vad ska jag göra?

  Gödsla gräset en sista gång i augusti eller september. Då blir gräset starkt inför vintersäsongen och kommer klara övervintringen bra. Även en giva kalk i september/oktober hjälper gräset. Se till att gräset inte är längre än 5 cm när vintern börjar.

 • Ska jag gödsla före eller efter det att jag klippt gräset?

  För bästa resultat klipper du först och gödslar därefter. Gödningskornen måste ha markkonttakt för att få verkan, vilket är lättare vid kort gräs. Dessutom om du gödslar före klippning kommer många gödningskorn hamna i gräsklipparens uppsamlingskorg.

 • Måste jag sprida gödningen med en spridarvagn?

  Nej, det är inte nödvändigt, men gräset blir jämnare grönt än om man sprider gödningen för hand.

 • I min gräsmatta växer det mycket mossa. Hjälper det att använda kalk?

  Det är inte alltid som kalkbrist är orsaken till mossa. Därför bör du börja med att göra ett PH-test på jorden och endast kalka vid behov. Vid fuktig och kompakt jord hjälper mekanisk luftning med tex en vertikalskärare. Vid mycket skugga är det bättre att använda en speciell duk för marktäckning.

 • Jag gödslar inte min gräsmatta eftersom jag inte vill klippa så mycket. Men nu breder sig ogräset ut i gräsmattan.

  Om du inte gödslar, försvagar du din gräsmatta. Ogräset däremot kan breda ut sig bättre och förtränga gräset. Med organiskt gödsel från Neudorff växer gräset på bredden, men inte så mycket på höjden. Det betyder att gräset blir vackert tjockt, utan att du behöver klippa så mycket.

 • Jag har barn och husdjur. Får de leka på gräsmattan efter gödslingen?

  Ja, det är inga problem med våra gödningsmedel. Produkterna kan spridas medan barn och husdjur befinner sig i trädgården, eftersom de är helt riskfria.

 • Om jag gödslar två gånger om året behöver jag ju klippa gräset hela tiden. Det vill jag inte!

  Det förstår vi så väl! Med det organiska gödningsmedlet från Neudorff växer gräsmattan framför allt på bredden, inte speciellt mycket på höjden. Den blir vackert tät, utan att du behöver klippa jämt och ständigt.